Mi az, hogy esküvőn rajzolás?

Mi az, hogy esküvőn rajzolás?

„Egy forró, augusztusi napon, épp a barátaink esküvőjén ücsörögtünk a padon amikor…”, valahogy így indult minden.

Ez a sztori ugyan jó pár évvel ezelőtt történt, de enélkül az lakodalom nélkül talán soha nem kezdek el ezen gondolkozni, hogy érdemes lenne esküvőkön rajzolnom.

A bemutatkozó oldalamon olvashattad, hogy egy nyarat végigrajzoltam a Balatonon.

Nagyon sokat emlegetem, gondolok arra az időszakra és nagyon vágytam rá, hogy egy napon valami különleges módon művelhessem ezt a fajta firkálást, mert tényleg nagyon imádok embereket rajzolni.

Hogyan jött az ötlet?

A barátaink az esküvő napján tartották a kreatív fotózást, ami egy órányira volt a lagzi helyszínétől, ráadásul el is húzódott…ennek eredményeként ők eltűntek, mi pedig ott maradtunk.

Félreértés ne essék, remek lakodalom volt. Hatalmasat mulattunk, csupán volt egy hosszabb része a napnak, amit másképpen is eltölthettünk* volna. De különben nem minden násznép igényli a koordinációt, vagy a szórakoztatást. Ezt nektek kell tudni.

*ez annyit jelent, hogy a déli nap melege és a csuda pálinkák, hát hogy is írjam…garantálhatták volna az instant napszúrást…ezért volt időm mindent kitalálni…:)

De amennyiben lehetőségetek van esküvőszervezőt és/vagy ceremóniamestert fogadni, mindenképp érdemes keresni egyet…vagy kettőt 🙂

csupán 3 szék és némi fény

Mi az az esküvőn rajzolás?

Biztosan láttál már a balatoni kikötők valamelyikénél vagy Barcelona terein karikatúrázó/rajzoló művészeket. Ez is pont így néz ki, csak a végén nem leszel ‘nagyorrú’ és veled szemben sem egy pacák ül majd:)

Ez nem karikatúra, hanem meseportré

A karikatúrával ellentétben – amelynek célja, hogy kidomborítson vélt vagy valós ‘hibákat’ – én inkább meseportrékat készítek. A hibáinkkal mindannyian tisztában vagyunk, illetve nem kell hozzá különösebb szakértelem, hogy ezeket valaki észrevegye.

Sokkal nagyobb kihívásnak találom, hogy csupán perceim vannak meglátni és kihozni belőled azt a valakit, akit csak én láthatok. A végeredmény pedig olyan, mintha épp most léptél volna ki egy rajzfilmből.

Köszönőajándék

Számtalan variáció létezik köszönőajándékra, vannak jópofa és kevésbé esztétikus ötletek is, ráadásul nem mindenki szereti ezeket később az otthonában, de ha már mindenképp ragaszkodsz hozzá, miért ne lehetne valami olyasmi, ami igazán ámulatba ejtheti a vendégeiteket és szívesen nézegetik majd?

A helyszínen készült gyorsrajzok remek kikapcsolódást jelentenek a násznépnek és nem utolsó sorban örök emléket rólatok, és az esküvőtök napjáról.

Az apróbb létszámú lakodalmak esetében az esküvőnrajzolás simán kiválthatja a köszönőajándékot.

Mennyi idő alatt készül el? Mi történik?

Sokan megijednek a portré kifejezés hallatán, hogy ez biztosan valami hosszú ideig tartó üldögélést jelenthet, és mindezt mozdulatlanul…egy lagziban. De szó sincs ilyesmiről.

Amíg rajzolok, a vendégeiteknek nem szükséges szobor módjára ülniük. Élvezhetik a zenét, beszélgethetnek egymással, de akár velem is, ha szeretnének.

Egy karakter elkészítése 6-10 percet vesz igénybe.

Mivel általában egyszerre ketten kerülnek egy képre ez hozzávetőlegesen azt jelenti, hogy 15-20 percenként váltják egymást a vendégek (természetesen fel vagyok készülve szóló potrékra és 4-5 fős gyerekes családokra is:)

Sajnálatos(?) módon nem tudom felvenni a versenyt a különböző kütyükkel (mint például selfieboxok), vannak korlátaim. Könnyen lehet – és általában így is van -, hogy nem fogok tudni mindenkiről képet készíteni.

Próbálj úgy tekinteni erre a helyszínen rajzolásra, mint egy felejthetetlen élményre és lehetőségre a vendégeitek számára.

A rajzolásban az a jó, hogy nem csupán annak izgalmas, akiről a kép készül, hanem az is remekül szórakozik, aki csak nézi, miként készül el egy meseportré „pillanatok alatt”.

 

SZÜKSÉGED VAN MÉG VALAMIRE?

Csupán 3 székre és némi fényre 🙂

(a fényt én viszem, amely egy hordozható külső akksiról működik. Jó mi? 🙂

MIRE? MEKKORÁBAN? MIVEL?

  • Kraft papírra rajzolok
  • Meghatározott méretekben: A5 és A6
  • Grafitot és fekete-fehér filceket használok
  • Borítékban adom át a gyorsrajzokat 🙂

Kata és Gábor sümegi esküvője

Kata és Gábor sümegi esküvője

Mindenki otthonosabban és magabiztosabban mozog olyan közegben, amelyet ismer.

De mi van olyankor, amikor nincs támpont. Ilyenkor szerencsés módon mindig van valaki, aki segít és bízik benned. Hála Emesének mindig tudom, hogy jó emberekkel találkozom majd és nincs mitől tartanom.

Már említettem Anna & Viktor esküvője kapcsán, hogy ugyanarra a dátumra két pár is jelentkezett.

Nos 🙂 ők a másik páros: Kata és Gábor. Az ő esküvőjük összefoglalóját olvashatjátok.

A párok jellemzően vagy az egyik, vagy a másik szolgáltatásomat veszik igénybe. Van akinek csak grafikára van szüksége: nászajándékhoz, köszönőajándékhoz vagy a vendégkönyvhöz, míg mások ‘csak’ az esküvőn rajzolást kérik. Ők viszont úgy gondolták, érdemes lenne valami egyedi módon ötvözni a kettőt: így tettünk ebből is egy kicsit, meg abból is.

Elkészítehettem számukra a köszönőajándékhoz szükséges grafikát, és részt is vehettem a mesés lakodalmukon.

#köszönőajándék #hűtőmágnes

Katával az esküvő napjáig nem találkoztam, csupán e-maileken és telefonon keresztül tartottuk a kapcsolatot. Összecsiszolódásképp azt kérték, hogy készítsek kettejükről egy meseportrét, hogy hűtőmágnes formájában átadhassák vendégeinek a nagy napon.

Az esküvőt szervezte MSE Weddings

A csodás pillantok megörökítése Csaba és Bea munkáját dícsérik MOLNAR STUDIO,

Hogy minden flottul menjen Szabó Zoltán CM volt a felelős,

A finomságokat ARTIS Csokoládéműhelynek köszönhettük

A hangulatért, zenéért a MAGICAL EVENTS kezeskedett,

Az esküvő helyszíne a TERAZZA bistro-bar volt,

A hűtőmágneseket a RITTER NYOMDA készített el.

Akkor még nem tudtam, de épp akkor fejeztem be egy kisállatos családi portrét és odaírtam a Katának küldött e-mail végére, hogy „amennyiben vagy kiskedvencetek – és szeretnétek – szívesen megrajzolom őket is”. A ‘kiskedvenc’ alatt ők két malamutot értettek… 🙂 Ginnyt és Artúrt.

A tervezés során figyelembe kellett vennem, olyan fontos szempontokat is, mint a hűtőmágnes mérete (90×60 mm) és hogy elég részletgazdag témáról van szó.

#a nagy nap #esküvőnrajzolás

 

Mikor megérkeztem a helyszínre, akkor szembesültem vele, hogy nekem itt még bizony másznom kell… ám amikor felértem a hegy tetejére, megpillantottam Katát, akit épp a tesója, Dóri csinosítgatott. Annyira gyönyörű volt. Ahogyan a peremen állt, a szikrázó napsütésben, abban a hatalmas fehér szoknyában…

Ismét megbizonyosodhattam afelől, hogy mennyire más emberek vagyunk a hétköznapokban, a fényképek alapján, és mennyire sziporkázóak például az esküvő napján 🙂

Ha tehetném, ma már másképp rajzolnám le őket. Egyszerűen kell, hogy találkozzunk a másikkal ahhoz, hogy utána egy képre pillantva is ‘ugyanúgy’ magunk előtt lássuk azt a valakit.

Ezért szeretem jobban a helyszínen firkálást:) Mert ha csupán csak 10 percig beszélgetünk egymással, az pont elég, hogy jobban megismerjelek, megnézhesselek és valóban téged rajzolhassalak meg.

Azért nem árt a gyakorlás;) küldj bártan képeket és legjobb tudásom szerint igyekezlek mesehőssé formálni 🙂

kata es gabor eskuvoi meseportre eskuvonrajzolo szollosi anna - Meseportré esküvőre | Esküvői program | #ESKÜVŐNRAJZOLÓ
Noémi & Laci balatoni esküvője

Noémi & Laci balatoni esküvője

Nincs is annál különlegesebb alkalom egy kis rajzolásra, mint mikor a barátaid esküsznek örök hűséget egymásnak.

Ezen a forró nyári hétvégén egy igazán különleges élményben volt részünk. Nagyon boldog vagyok, hogy én is hozzátehettem valamicskét, ehhez a csodálatos naphoz…de vajon lehetséges egyszerre vendégként részt venni és szolgáltatóként helytállni egy lakodalomban? Illetve érdemes kockáztatnunk?

Kezdjük az elején…

Lacit évekkel ezelőtt ismertem meg – egy helyen dolgoztunk egy rövid ideig – és nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy ma már nem csupán munkahelyi ismeretség a miénk. Ő az, akire bármikor számíthatok, legyen szó akármiről:) A legkülönfélébb emlékeket és sztorikat őrzöm vele kapcsolatban, de mind közül az egyik legkedvesebb az az, amikor fagyival várt az akarattyai vonatállomáson. Mert hogy nekünk ez az egyik közös ‘programunk’… a fagyizás 😀

Emlékszem mikor először mesélt Noémiről. Már az elejétől kezdve éreztem rajta, hogy ő maga is alig hiszi el, hogy valaki csak így, egyszerűen betoppanhat az életébe és ennyire csodálatossá tudja tenni azt. Aztán bemutatta és nem volt semmi kétségem felőle: Noémit egyszerűen csak imádni lehet. Elképesztő mi mindent megtesznek egymásért 😀 tényleg szenzációsak együtt 🙂 árad belőlük a boldogság.
Noémi még egy dalt is megtanult zongorán! Pedig nem is tud játszani:D Hihetetlenek együtt.

Így amikor megtörtént a lánykérés, mi már nagyon izgultunk és alig vártuk, hogy együtt ünnepelhessünk velük:) Arra gondoltam, mi lenne, ha az esküvőn rajzolást kapnák nászajándékba 🙂

Az esküvő helyszínéül a balatonfüredi Anna Grand Hotel kertjét és báltermét választották,

Az egyházi szertartásra a Tihanyi Bencés Apátságban került sor.

A két helyszín közötti távra pedig szereztek egy igazi Mustang 5.0 V8-as csodaparipát 😀 (ha neked is kedved támad valami igazán emlékezetes járművel vonulgatni: Cartecum Kft – Autoalegjobbaron.hu | Meglepkék)

Az est hangulatáért Szalmás Gábor és csapata a SMASH Event felelt.

A fotók Kárpáti Gábor munkáját dícsérik Lakeside Wedding Photography.

A videót pedig(hamarosan) Pataki BélaPatakifilms örökítette meg.

lakeside wedding photography karpati gabor eskuvonrajzolo szollosi anna www eskuvonrajzolo hu small - Meseportré esküvőre | Esküvői program | #ESKÜVŐNRAJZOLÓ

Mind hallhattunk már különféle horror sztorikat azzal kapcsolatban, hogy mennyi kockázattal járhat a baráti körünkből felkérni valakit a különböző feladatok ellátásra az esküvő idejére. Ilyen például a barátból lett műsorvezető esete vagy, az unokatesó fotós ambícióinak támogatása… 🙂 sokszor könyebb és nem utolsó sorban költséghatékonyabb megoldásnak tűnhet, azonban nem lehetünk biztosak afelől, hogy valóban szívesen vesszük majd elő az évfordulón ezeket a remek képeket. 😀

A titok szerintem abban rejlik, hogy már az elején leszögezzük, mi az, amiből nem engedünk, és mi az ami nem baj, ha nem úgy sikerül. Véleményem szerint két olyan dolog van egy esküvő kapcsán, amiből nem érdemes engedni: az egyik a fotós és/vagy videós, a másik a catering (az egyik nektek fontos, a másik a vendégeiteknek…)

Jelen esetben azon baráti szolgáltatók táborát erősítettem, akik „lesz, ami lesz” alapon vettek részt az eseményen remélhetőleg mindenki legnagyobb örömére.

Minden násznép más és más, ezért mindig nagyon izgulok, hogy vajon hogyan fogadják majd az én ki műsoromat a vendégek 🙂

Mi lesz, ha nem ül be senki? Ha karikatúrát várnak? Ha a végén nem tetszik majd nekik, amit látnak?

De ilyenkor rendszerint kipakolok, veszek egy hatalmas levegőt, a többi már jön magától:)

Az első velem szemben helyet foglaló páros rögtön a menyasszony tesói voltak. Mindig nagyon hálás vagyok az elsőknek, mert elkezdeni a legnehezebb. Ilyenkor még sokszor bátortalanok a vonalaim, de hála ennek a két csodának Biának és Iminek hamar levetkőztem a szégyellősségemet és már kezdődhetett is a móka.

Vannak akiknek egyáltalán nem okoz gondot elengedniük magukat, mikor velem szemben ülnek, míg mások számára kell egy kis idő, hogy megszokják hogy a tekintetem ide oda ugrál az arcukon. Ezt jellemzően valamilyen oda nem illő kérdéssel próbálom meg oldani:D van akinél működik és van, aki jobb szereti csendben végigülni amíg elkészül a rajz. Rájuk bízom, nem erőltetek semmit.

Rajzoltam cápakutatót, smink és stílustanácsadót, ikreket (őket láthatod oldalt a slide-ban:) és szép hölgyeket… és rengeteg érdekes beszélgetéssel lettem gazdagabb.

Kedves Noncsi és Laci! Legyetek örökké boldogok

Ha te is valami hasonló élményt keresel a násznéped számára az esküvő napján, keress bizalommal. Beszélgessünk🙂

lakeside wedding photography karpati gabor mustang berles eskuvore CARTECUM www autoalegjobbaron HU - Meseportré esküvőre | Esküvői program | #ESKÜVŐNRAJZOLÓ